Obecní Knihovna Pavlovice u Přerova
Drobečková navigace

Úvod > Archiv > Akce 2023 > Noc s Andersenem 2023

Noc s Andersenem 2023



Datum konání:
31.3.2023

Krása přicházejícího jara je spojena s mnoha neopomenutelnými tradicemi a rituály. Pro pavlovickou Knihovnu je jedna z těchto dlouholetých tradic Noc s Andersenem, kdy děti mají možnost strávit v prostorách knihovny celou noc a zažít k tomu nějaké to dobrodružství oproštěné od všední každodennosti a digitálního světa, v němž dnešní děti tráví až nezdravě mnoho času.

Večer byl započat čtením zdravice velvyslance Dánského království Sørena Kelstrupa a ministra kultury České republiky Martina Baxy. Následně se iniciativy chopil náš tradiční host, bez něhož by se pavlovická Noc s Andersenem neobešla, a to malíř a básník Lubomír Dostál. Děti neměly pouze možnost se pod vedením zkušeného malíře naučit kreslit rozdílná zvířata – žraloka, pavouka či lva – ale rozběhla se i debata o tom, proč se některých tvorů bojíme a jiné považujeme za symbol. Po krátkém občerstvení následoval knihovnický kvíz, který děti nešetřil v otázkách na znalost reálií našeho státu, Záhoří nebo specifických faktů, jenž ne každý zná, například kolik je v České republice obecních knihoven či co se stane s vajíčkem, umístíme-li ho do mikrovlnné trouby. 

Stíny se pomalu prodlužovaly a poslední paprsky slunce, které ještě neskryla hustá mračna, se ponořily do tmy. Nastal čas velkého hřebu večera. Před tím bylo ještě nutno děti posilnit, a tak proběhlo rychlé opékání špekáčků, než nastala průtrž mračen. Zatímco se děti schovávaly v suchu hasičské zbrojnice, blesky a déšť vytvořily natolik děsivou atmosféru, že se do Knihovny začali stahovat i toulaví psi z okolí. Naštěstí přijali úplatek ve formě špekáčku a brzy se navrátili zpět do záhorské divočiny. Ostatně, stejný osud čekal i děti, které byly hned po dešti vypraveny do zámeckého parku, kde je čekaly dlouhé chvíle s nemrtvým zámeckým pánem a jeho strašidelnými služebníky. Rádi bychom tímto poděkovali zaměstnancům i obyvatelům Domova Alfreda Skeneho za povolení uspořádat stezku odvahy v zámeckém parku.

Strašení samozřejmě bylo třeba vyvážit veselostí a zpěvem, proto po stezce nastal krátký hudební program v režii Jiřího Žáka a jeho kytary. Na pořadu Noci byl pak už pouze spánek. Jako obvykle, někteří spáči se spaním tak úplně nesouhlasili, trestem jim ale byla ranní ospalost. Je třeba doufat, že takto alternativně strávený čas dětem přiblížil Knihovnu o něco více a stejně tak připomenul, že obklopit se knihami nabízejícími hloubku a poznání je v mnoha ohledech přínosnější, než konzumace plytkých a povrchních informací, které dětem i dospělým servíruje přebujelý digitální svět.

Velké díky všem pomocníkům i štědrým přispěvatelům, zejména Jitce Létalové, Andree Šebelové, Gabriele Wagnerové, Lucii Orálkové, Jiřímu Žákovi, Mikimu Bugyimu a Tomovi Pumprlovi za jejich pedagogickou asistenci.

 

Marie a Marek Henslovi, knihovníci


Výpůjční doba

Pátek 13:00 - 18:00

Velký pátek (29. 3.) - Zavřeno

Registrační poplatek

Registrační poplatek v roce 2024 činí 30 Kč.

Tento poplatek je nutné zaplatit při první nebo druhé návštěvě knihovny.

Napište nám!

knihovna.pavlovice@seznam.cz

 

Návštěvnost stránek

043894